PIEPRZ CAYENNE / PIEPRZ KAJEŃSKI

Pieprz cayenne / pieprz kajeński

Wbrew nazwie nie jest to pieprz, a rodzaj ostrej przyprawy uzyskiwany z wysuszonej i zmielonej papryki jednorocznej.

Swój bardzo pikantny smak zawdzięcza związkowi o nazwie kapsaicyna, który podrażnia kubki smakowe oraz podniebienie, dając efekt pieczenia, a nawet bólu.

Ciekawostką jest określenie za pomocą skali ostrości potraw zwanej Skalą Scoville’a ostrości pieprzu kajeńskiego. Podczas gdy zwykła słodka papryka ma 0 SHU (jednostek ostrości), papryka jalapeno 2500– 8000 SHU, pieprz cayenne mieści się w przedziale 30 000–50 000 SHU.

 

Ta wyjątkowo pikantna przyprawa ma szereg właściwości prozdrowotnych m.in.:

- wspiera układ odpornościowy, jest pomocna przy przeziębieniach, zmniejsza opuchliznę błon śluzowych nosa;

- wspomaga procesy odchudzania- poprzez przyspieszenie przemiany materii;

- chroni przed zawałem i udarem wspomagając układ krążenia;

- pomaga w walce z nowotworami - kapsaicyna hamuje podział i rozrost komórek rakowych;

- działa przeciwzapalnie, łagodzi objawy zapalenia stawów;

- obniżając poziom cholesterolu, zapobiega zaleganiu płytek krwi w tętnicach i powstawaniu zakrzepów.

- łagodzi bóle głowy;

- wspomaga proces trawienia i likwiduje wzdęcia;

- leczy wrzody przewodu pokarmowego oraz wspomaga leczenie niektórych rodzajów zatruć pokamowych.

 

Ze względu na wyjątkową pikantność tej przyprawy powinno się z niej korzystać rozważnie, dodając do potraw stopniowo niewielką jej ilość.